Chokladtårta med mjölkchokladfudge



Ett av mina favorit tårt recept är det här på Chokladtårta med mjölkchokladfudge. Det här receptet hittade jag på  Linnéa Johannsons blogg. Det är en lätt tårta, som inte tar för lång tid att göra. Gillar man choklad ska man prova den.

Till en tårta.

125 gram smör

2½ dl strösocker

4 ägg

2½ dl vetemjöl [150gram]

0,75 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 dl stark kallt kaffe

 

Fudgeglasyr:

350 gram mjölkchoklad

50 gram smör

1½ dl vispgrädde

½ dl ljus sirap

ev. 1 tsk päronkonjak/likör

 

1. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant [~22 cm i diameter] Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke [vetemjöl, vaniljsocker, bakpluver & kakao] Vänd sedan försiktigt ner i äggvispet tillsammans med kaffe och smält smör.

3. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ungen, 175grader, i ca 40min. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna i formen.

4. Hacka chokladen grovt. Häll smör, grädde & sirap [+ ev. päronlikör] i en kastrull. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen. Låt svalna.

5. Dela kakan på mitten och fukta bottnarna med kallt kaffe. När glasyren börjar tjockna [tar ca 30min] bred hälften av den över ena bottnen. Lägg på nästa botten och toppa med resterande glasyr. Förvara i kylskåp, och tårtan blir bara godare om den får stå i kyl över natten.

 

Receptet är hämtat från Mia Öhrns fina bok Fler kladdkakor och från en blogg som heter https://baktokig.blogg.se/.